Hogyan befolyásolja a hangulatodat az otthonod tisztasága?

írta: Beréti Menyhért

Modern Takarítás alapító
Én csinálom amit itt látsz. Részt veszek a takarítási munkákban is. Tisztítom a kárpitot, súrolom a padlót, és amire szükséged lehet a lakásban.

Tudtad azt, hogy akinél rend és tisztaság van az boldogabb és a takarítás nem csak a tisztaság miatt fontos?

Ebben a cikkben egy tudományosan bizonyított tényt mondok el neked, hogy miért és, hogyan befolyásolja az életedet a körülötted lévő tisztaság, és tippeket kapsz, hogy könnyebb legyen a takarítás és a rendrakás.

A rendetlen és kevésbé ígényes lakások negatív pszichológiai hatását már sok kutatás összehasonlította a rendszeresen takarított és rendezett otthonokkal.

A kutatások eredményei mindig bebizonyították, hogy a rendszeresen takarított lakásokban, házakban élők elégedettebbek, boldogabbak, egészségesebbek, életerősebbek és kipihentebbek is a rendszeres takarítástól.

Valóban olyan nehéz nekiállni a takarításnak, megfogni a felmosót vagy a porszívót?

Miért olyan nehéz kialakítani a rendet és megtartani?

Hogyan lesz egyszerűbb az otthonod tisztántartása anélkül, hogy kolonc lenne a nyakadon az egész takarítás?

A kérdésekre a választ egy pszichológus mondja el, hogy a kutatások eredményei igazolják a szenyezett és rendetlen otthonok rendkívül erős negatív pszichológiai hatással vannak az emberre.

A hanyag és szenyezett és a rendszeresen takarított életterek hatásai

A lelkiállapotodat nagyban befolyásolják az otthonodban uralkodó viszonyok. A félbehagyott dolgok sokaságával teli lakás, zsúfoltság érzetet kelt, depressziós leszel tőle, és elveszi az energiádat. Ezt egy 2010-es kutatás bizonyítja, melyből kiderül, hogy több stresszhormon van azokban a nőkben akik túlzsúfolt otthonban élnek.

Nem tudsz a fontos feladataidra koncentrálni, ha zsúfolt, rendetlen lakásban laksz. Azoknak a dolgoknak a látványa túlterheli a látókérgedet amelyek nem fontosak a feladataidhoz. Írja egy másik kutatás.

Csak olyan dolgokkal vedd magad körbe amik kapcsolódnak ahhoz a feladathoz amit el akasz végezni. Például, ha otthonról dolgozol, rakj rendet magad körül, így eredményesebben végzed a munkád mert jobban tudsz koncentrálni. Tehát rakj rendet az íróasztalodon! Sokkal produktívabb leszel a tiszta és rendezett környezetben!

A mentális egészségedre számos pozitív hatása van a takarításnak és a haszontalan dolgok kidobásának. A testedben endorfin szabadul fel a munka során.

Egy teljes nagytakarítás 2000 kalóriát, de csak a porszívózás vagy vasalás is képes elégetni 200-300 kalóriát!

Miért olyan nehéz elkezdeni a takarítást és a rendrakást?

Dr. Ralph Ryback pszichiáter azt írja, hogy három dolog van ami megnehezíti a takarítást és rendrakást, és ezek megtartását.

Az első, hogy túl sok kacat van amit felhalmoztál az életed során, melyre egyáltalán nincs szükséged.

Mindenféle örökölt, régi vackok amit sosem használsz és teljesen felesleges, olyan dolgok amiket hirtelen felindulásból vettél és eszed ágában sem volt még használni.

Amiket nem használsz, csak a helyet foglalják és lehet, hogy más valaki hasznát vehetné. Felejtsd el, hogy „egyszer még valamire jó lesz”, dobd ki vagy add el!

A második, ami nehézzé teszi a rendrakás és takarítás elkezdését, hogy nincs rá időd.

Még egy 50-80 négyzetméteres lakás rendbetétele és takarítása is több órába telik, és sokszor már előbb elmegy a kedved mielőtt nekikezdtél volna.

Ha így van akkor csináld kissebb lépésekben! Több ideig fogod elhúzni, de nem lesz egyszerre nagy teher a takarítás.

Ne csináld naponta 30 percnél tovább, így a családra is vagy a hobbidra is marad időd! Használd a 3 doboz technikát amit az eső cikkben leírtam!

A harmadik, ami nehézzé teszi a takarítás elkezdését, hogy már elfelejtetted, hogy milyen az amikor rend és tisztaság van.

Ha egyik nap rendet raksz és kitakarítasz, másnap már szanaszét hagysz mindent és oda a rend. Nem raksz el egy pólót vagy inget, vagy otthagyod a könyvedet az ágy mellett, mert azt gondolod, hogy nem számít az egy-két darab!

De igen számít, mert egy-két dolog szét hagyásából lesz a rendetlenség megint!

Ha egyszer már rendet raktál és kitakarítottál, akkor tedd mindig a helyére a cuccaidat, mert így csak kis munkába kerül a rend fenntartása! És 30 nap alatt kialakul az új szokásod, ami után már nem fogod szerteszét hagyni a dolgaidat.

Szeretnéd, hogy segítsünk a rendrakási, takarítási szokásod kialakításában?

Válassz egy takarítási csomagot az ajánlataink közül és megmutatjuk, hogyan rakhatod rendbe és varázsolhatod újra tisztává a lakásod vagy házadat!

Kipróbálnád milyen a profi takarítás?

Tetszik amit itt láttál vagy olvastál, és szívesen kipróbálnád, hogy milyen lenne az otthonod egy profi takarítás után? Akkor kattints a gombra és válassz egy csomagot most! A rendszerünk egyszerű és lépésről, lépésre végig vezet.

Kapcsolódó bejegyzések – válassz egyet!

Változás 2022 szeptember 1-től

2022 szeptember 1-től a Modern Takarítás kizárólag rendszeres előfizetéses rendszerben működik.Tehát, ha csak egy alkalomra lenne szükséged a takarításra, azt...

Őszi takarítás

Őszi takarítás

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, újra itt az ideje, a lakás takarításának. Szeretnél tisztaságot, friss illatot a házba, de a takarításhoz segítséget...

Egy elcsípett hírlevél

Ezt a hírlevelet küldtem ki pár perce a vásárlóinknak.Ha esetleg nem érkezett volna meg hozzád akkor itt elolvashatod. Kedves ügyfelünk Fontos dolog miatt...

Előfizetéses csomagok

Egy alkalmas csomagok

Rólunk

Kapcsolat

Gyakori kérdések

Szerződési feltételek

Szolgáltatásaink

Itt van minden amit csinálunk

Lakástakarítás

Kárpittisztítás

Irodatakarítás

Tavaszi nagytakarítás

Ózonos fertőtlenítés

Helyszíni felmérés

Lépcsőház takarítás