Mitől károsabb a takarítás, mint a dohányzás?

írta: Beréti Menyhért

Modern Takarítás alapító
Én csinálom amit itt látsz. Részt veszek a takarítási munkákban is. Tisztítom a kárpitot, súrolom a padlót, és amire szükséged lehet a lakásban.

Tudtad, hogy a rendszeres takarítást végzők egészsége nagyobb veszélyben van, mint azoknak akik rendeszeresen dohányoznak?

Csináltak egy sor vizsgálatot, amiben 20 éven keresztül figyelemmel kísérték a rendszeres tisztítószer használatot.

Azt vizsgálták, hogy mennyire károsak az emberi szervezetre a szórófejes tisztítószerek.

Ezt a kutatást a Bergeni Egyetem (UiB) professzora Cecilie Svanes  vezette. A kutatási eredmények elszomorítóak lettek.

A sok vegyszerrel végzett takarítás, a belégzett levegőben terjedő vegyszer részecskéknek köszönhetően, ugyanannyira vagy még jobban károsítja a szervezetet, mint ha valaki rendszeresen dohányzik.

A szervezetek károsodása olyan mértékű volt, mint ha elszívtak volna 20 szál cigit minden nap, 20 éven keresztül!

Több mint 6000 embert figyeltek meg a vizsgálat 20 éve alatt, akiknek rendszeresen, újra és újra megvizsgálták a tüdejét.

Elkeserítő eredményre jutottak a vizsgálatok során.

A takarítás területén dolgozók, és a lakásukat szórófejes tisztítószerekkel rendszeresen takarítók tüdeje, sokkal nagyobb mértékben károsodott, mint azoké akik kevesebb alkalommal kerültek kapcsolatba a tisztítószerekkel.

Tehát, ha sokat használod a szórófejes tisztító szereket, olyan lesz a tüdőd, mint ha naponta elszívnál egy doboz cigit!

Mitől olyan káros a szórófejes tisztítószer?

A szórófejes tisztítószer használata után, a levegőbe került apró részecskék még hosszú óráig képesek lebegni a takarítás után is. Így a levegőt belélegezve bejut a szervezetedbe, ahol idővel elváltozásokat okoznak.

Összefüggés a tisztítószerek és az asztma között

A helyzet az, hogy a vizsgálatok szerint az asztma és a takarítószerek használata között, már rövid távon is összefüggéseget lehet felfedezni.

A takarítás területén dolgozók fokozottabb veszélynek vannak kitéve, mint akik ritkábban találkoznak tisztítószerekkel. Akár 40%-al magasabb az asztma előfordulása a takarítás területén dolgozók között.

Azt is megfigyelték, hogy a férfiakat kevésbé érintik a káros tisztítószer gázok, mint a nőket. És nem azért mert a férfiak kevesebbet takarítanak.

Ha szórófejes tisztítószerrel takarítasz, akkor a legjobban teszed, ha maszkot használsz, hogy ne lélegezd be közvetlenül!

De a legjobb, ha nélkülözöd a háztartásodból ezeket a szereket és helyette inkább természetes összetételü szereket használsz!

Vagy csak egyszerűen gőztisztítást alkalmazol!

Ezt a cikket az eredeti forrás: Household cleaning can be as bad as smoking for lung function – címmel inspirálta
https://www.uib.no/en/news/115228/household-cleaning-can-be-bad-smoking-lung-function

A takarítás csomagok mellé most egy kedvezményes ajánlatot kapsz a gőztisztításra, melyet a csomag megrendelésekor csatolhatsz hozzá!

Kattints a gombra és válassz egy csomagot!

Staubach Mónika

Staubach Mónika

Szia, Mónika vagyok a Modern Takarítás háziasszonya!

Ez az egész onnan indult, hogy szeretek takarítani, és ez a takarítás és tisztaság iránti szeretetet gondoltuk tovább.

Amikor éppen nem takarítok, akkor szeretek tanulni róla. Cikkeket olvasok, videókat nézek, hogy utána kipróbálhassam és megoszthassam a tapasztalataimat veled itt a blogunkon.

Szabadidőmben szeretek futni és egy jó önfejlesztő könyvet olvasni.

Kipróbálnád milyen a profi takarítás?

Tetszik amit itt láttál vagy olvastál, és szívesen kipróbálnád, hogy milyen lenne az otthonod egy profi takarítás után? Akkor kattints a gombra és válassz egy csomagot most! A rendszerünk egyszerű és lépésről, lépésre végig vezet.

Kapcsolódó bejegyzések – válassz egyet!

Változás 2022 szeptember 1-től

2022 szeptember 1-től a Modern Takarítás kizárólag rendszeres előfizetéses rendszerben működik.Tehát, ha csak egy alkalomra lenne szükséged a takarításra, azt...

Őszi takarítás

Őszi takarítás

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, újra itt az ideje, a lakás takarításának. Szeretnél tisztaságot, friss illatot a házba, de a takarításhoz segítséget...

Egy elcsípett hírlevél

Ezt a hírlevelet küldtem ki pár perce a vásárlóinknak.Ha esetleg nem érkezett volna meg hozzád akkor itt elolvashatod. Kedves ügyfelünk Fontos dolog miatt...