Milyen lépéseket kell betartanod a tavaszi nagytakarításkor, hogy a legjobb eredményt érd el?

írta: Beréti Menyhért

Modern Takarítás alapító
Én csinálom amit itt látsz. Részt veszek a takarítási munkákban is. Tisztítom a kárpitot, súrolom a padlót, és amire szükséged lehet a lakásban.

Mint ahogyan az előző cikkben a Tavaszi nagytakarítási tippek – ben is írtam, szabadulj meg a feleslegessé vált holmiktól.

Ha betartod a „három doboz” technikát akkor hamar meg tudsz szabadulni azoktól a ruháktól amik már rég nem voltak rajtad.

Add át valamelyik segélyszervezetnek, neked már úgysincs szükséged rá!

Rakd a megfelelő fiókba, vagy dobozba, ami régóta hever egy szekrény polcán, és csinálj rendet a tárolóhelyiségben, garázsban, és a pincében is.

Mindig belülről kezd el a rendrakást! A fiókokban, szekrényekben, és a hűtőben is. Dobd ki a már lejárt, megromlott élelmiszereket a konyhaszekrényekből és a kamrából is.

Tapasztaltam már több helyen, hogy hajlamosak az emberek tartogatni az évekkel ezelőtt lejárt élelmiszereket, fűszereket, tésztákat, de találkoztam már öt éve lejárt konzervvel is. Képzelheted hány éves volt akkor, ha már öt éve lejárt… (hmm. kitudja?)

Ha már rend és tisztaság van minden szekrényben, és nincs már ami felesleges lom és kosz, akkor neki állhatsz a látványosabb munkának.

Tartsd be a helyes sorrendet, a takarítást mindig felülről lefelé és belülről kifelé csináljuk!

A menyezettel kell kezdeni, szedd le a pókhálókat és töröld le (vagy fel..) a plafont és a mennyezeti lámpát, ha van mennyezeti ventilátorod akkor megfogsz döbbenni, hogy mennyi por tud a lapátok tetejére rakódni.

Utána jön a szekrények teteje, a függöny tartó, a magasabb helyeken futó fűtéscsövek. A képeket szedd le a falról és úgy tisztítsd meg.

Ezután húzd el a faltól a szekrényeket és elöl hátul mosd le, ha nem bírod egyedül akkor vond be a párodat is, amúgy is sokkal jobban fog menni a takarítás ha ketten csináljátok, ha egyedül vagy hívd át a szomszédot és kínáld meg közben egy kávéval.

Ha vannak szőnyegeid és van udvarod is, akkor kifele velük és jól verd el őket a porolóval, így a porszívót megkíméled egy kicsit! Ha nincs udvarod és a lakásban kell tisztítani akkor marad a porszívó kínzása.

De a legjobban akkor csinálod, ha bérelsz egy szőnyegtisztító gépet, vagy rendelsz tőlünk egy szőnyegtisztítást is, amit ezen cikk írása után hamarosan felveszünk a szolgáltatásaink listájába.

A takarókat amivel az ágyakat takarod tedd a mosógépbe, vagy kérj mosási szolgáltatást is. Jól teszed, ha az ágyneműt és a matracot is kirakod a teraszra.

Azt hiszem mondanom sem kell, hogy az ablakok legyenek mindvégig nyitva, hogy átjárja a lakásod a friss tavaszi szellő, csak vigyázz a huzatra, nehogy bevágja és kiugorjon az üveg valamelyikből. 🙂

A fürdőszoba az ami nagyobb munkát vehet igénybe, ha nem takarítottad le rendszeresen a csempéket és a csapokat, és sok a vízkőlerakódás. A fugák is megérdemelnek ilyenkor tavasszal egy alapos súrolást!

A konyha a másik nagy munka a tavaszi nagytakarításban, és itt is talán a legnagyobb munka a sütő. A sütő tisztításnak külön technológiája van, erről még írok majd egy külön cikket.

De ha már olyan sütőd van ami öntisztító akkor nyert ügyed van, mert nincs vele sok dolgod.

Az egyéb konyhai gépeket se felejtsd ki, mint a mikró, pirító, vízforraló, kávéfőző, mixer, turmix. A csempét, csapokat és a fugákat a konyhában se felejtsd el.

Ahogy haladsz a lakásból kifelé, ne felejtsd el az ajtókat lemosni, a küszöböket majd amikor végeztél mindennel akkor fémtisztítóval fényezheted.

A nappaliban az ülőgarnitúra kárpitját is meg kell ilyenkor tisztítani, és ilyenkor jól teszed ha bérelsz egy kárpittisztító gépet, sokkal hatékonyabb mint a porszívó és megéri, főleg ha minőségibb darab a garnitúrád.

A lakást mindig fentről lefelé, és bentről kifelé haladva takarítsd.

Jöjjön akkor az ablakmosás, amit a keretek mosásával kezdj, majd a párkány, és csak utána folytasd az üveggel. Az ablaktisztítást ne csináld közvetlen napfénynél, mert a napsugaraktól mindig csíkos lesz és nem tudod majd, hogy mi a baj, miért nem lesz szép tiszta.

A függönyöket kimoshatod amíg az ablakot pucolod, és mindjárt vissza is rakhatod a helyére, hogy ott száradjon meg.

Mikor kész vagy az ablakokkal is, azután jöhet a felmosás, a parkettát ne mosd nagyon vizesen mert feldagadhat, láttam már kicsiny dombokat nappalikban.

A teraszok, erkélyek burkolatát időszerű jó erősen felsúrolni és a korlátokat is le kell a tavaszi nagytakarítás alkalmával mosni.

Ha már kiértél a teraszra akkor pihenj egyet és jutalmazd meg magad egy finom kávéval és élvezd a tavaszi napsugarakat!

És ha úgy gondolod, hogy szívesebben bíznád ezt az egészet ránk, akkor kattints a kék gombra és válassz egyet a csomag ajánlataink közül, vagy kérj egyedi ajánlatot!

 

Kipróbálnád milyen a profi takarítás?

Tetszik amit itt láttál vagy olvastál, és szívesen kipróbálnád, hogy milyen lenne az otthonod egy profi takarítás után? Akkor kattints a gombra és válassz egy csomagot most! A rendszerünk egyszerű és lépésről, lépésre végig vezet.

Kapcsolódó bejegyzések – válassz egyet!

Változás 2022 szeptember 1-től

2022 szeptember 1-től a Modern Takarítás kizárólag rendszeres előfizetéses rendszerben működik.Tehát, ha csak egy alkalomra lenne szükséged a takarításra, azt...

Őszi takarítás

Őszi takarítás

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, újra itt az ideje, a lakás takarításának. Szeretnél tisztaságot, friss illatot a házba, de a takarításhoz segítséget...

Egy elcsípett hírlevél

Ezt a hírlevelet küldtem ki pár perce a vásárlóinknak.Ha esetleg nem érkezett volna meg hozzád akkor itt elolvashatod. Kedves ügyfelünk Fontos dolog miatt...

Előfizetéses csomagok

Egy alkalmas csomagok

Rólunk

Kapcsolat

Gyakori kérdések

Szerződési feltételek

Szolgáltatásaink

Itt van minden amit csinálunk

Lakástakarítás

Kárpittisztítás

Irodatakarítás

Tavaszi nagytakarítás

Ózonos fertőtlenítés

Helyszíni felmérés

Lépcsőház takarítás